Header Ads

Корисні звички для здорового травлення



Практично кожна людина час від часу відчуває дискомфорт від порушення травлення. Це може бути розлад шлунку, здуття живота, нудота. Фахівці вважають, що основний вплив на здоров’я шлунково-кишкового тракту мають шкідливі звички у харчуванні. Отож, дізнаймося про корисні звички для здорового травлення.
Прискіпливо оцініть свій раціон

Перший крок до покращення травлення – об’єктивна ​​оцінка власного раціону харчування. Сучасні люди зловживають жирною, солодкою, обробленою і рафінованою їжею, забуваючи про овочі, фрукти і зернові продукти.
Корисна звичка для здорового травлення – навчіться їсти повільно

Якщо ви періодично страждаєте здуттям живота або розладом шлунку, стежте не тільки за тим, що ви їсте, але і як ви їсте. Люди, що звикли швидко поглинати їжу, схильні до переїдання і заковтування разом з їжею великої кількості повітря. Запам’ятайте, що будь-який прийом їжі вимагає часу. Тому перестаньте дивитися на годинник і насолоджуйтеся трапезою.
Перейдіть на дробове харчування

Для багатьох людей ситні прийоми їжі три рази на день стали нормою. Однак щоб протягом дня не відчувати голоду, що змушує переїдати під час обіду чи вечері, виробіть корисну звичку для здорового травлення – розділіть денний раціон на п’ять-шість частин. Такі корисні продукти, як фрукти, овочі, горіхи та кисломолочні продукти, дозволять перекусити протягом дня, налагодити травлення і уникнути переїдання.
Додайте клітковини

Продукти харчування, багаті харчовими волокнами, сприятливо впливають на функції кишківника. На жаль, в раціоні харчування середньостатистичного жителя розвинених країн в середньому клітковина присутня в невеликій кількості – близько 10 грамів на день, тоді як фахівці рекомендують від 25 до 50 грамів харчових волокон щодня. Клітковину можна знайти в різноманітних продуктах. Найбільш багаті клітковиною сирі овочі, фрукти та продукти з цільного зерна. Вони подовжують відчуття ситості та запобігаючи переїданню. Споживання достатньої кількості клітковини – ще одна корисна звичка для здорового травлення.
Позбудьтеся зайвих жирів

Продукти з високим складом жирів не тільки сприяють збільшенню ваги та розвитку серцево-судинних захворювань. Вони провокують порушення травлення і нерідко призводять до розладу шлунка і хвороб печінки. Крім того, шанувальники жирної їжі нерідко відмовляються від овочів і фруктів, істотно обідняючи своє харчування. Почати контролювати кількість жиру в раціоні достатньо просто. Для початку відмовтеся від смаження на олії. Запечені і засмажені на грилі продукти не менш смачні, але значно корисніші. Скуштуйте смачну та корисну страву – салат з овочів, печених на решітці.
Готуйте домашню їжу

Оброблені продукти – консерви, готові закуски і заморожені напівфабрикати – давно стали суттєвою частиною раціону сучасної людини. Вони популярні завдяки своїй зручності, але при цьому, як правило, занадто калорійні, жирні, пересолені і не забезпечують організм необхідними поживними речовинами. Крім того, готові продукти нерідко містять занадто багато цукру. Наприклад, очищене зерно, яке використовують при випічці білого хліба, позбавлене харчових волокон і складних вуглеводів, але при цьому насичене простими вуглеводами. Такий склад виявляється «шоком» для організму: він приводить до різких коливань рівня цукру в крові і порушення роботи травної системи. У будь-яких напівфабрикатів є здорова альтернатива: овочі, які готуються протягом 10-15 хвилин, риба і птиця, які не потребують тривалої теплової обробки, зерновий хліб і свіжі фрукти. Отож, ще однієї коричною звичкою для здорового травлення є споживання домашньої їжі. До речі, якщо ви піклуєтеся про своє здоров’я – готуйте домашні напівфабрикати без ГМО.

Пам ’ ятайте, такі продукти як домашній сир, твердий сир, сметана, йогурт зовсім не обов ’ язково купувати в магазині чи на ринку, їх можна приготувати і в домашніх умовах.

Як бачимо, здоров’я органів травлення безпосередньо залежить від раціону харчування. Тож вибирайте продукти, багаті клітковиною, не їжте похапцем і відмовтеся від зайвого жиру і напівфабрикатів.

Немає коментарів