Header Ads

Як викликати почуття щастя (викид ендорфіну) в організмі?



        Ендорфін приводить людину до ейфорії (стан блаженства), його ще називають "природним наркотиком" або "гормоном щастя". Будь-які позитивні переживання піднімають рівень ендорфінів в крові. Є багато інших способів, здатних спровокувати викид ендорфінів в кров.
        Перший спосіб полягає у вживанні перцю чили. Потримайте його на мові деякий час, і ви не лише відчуєте себе краще, але і зможете позбавитися від болю.
        Другий спосіб - мислите позитивно! Для цього необхідно контролювати свої думки і при появі негативної відразу ж замінювати її на позитивну. Це забезпечить викид ендорфінів в кров, і ви помітите, як у вас подимітиме настрій.
       Спорт також сприяє викиду ендорфінів, особливо це стосується бігу, плавання, тенісу, тобто усіх тих видів спорту, займатися якими потрібно тривалий час. У певний момент тренування ви відчуєте абсолютний кайф від зайняття - це і вкаже вам на те, що стався викид ендорфінів.
      Найпотужніший спосіб - це секс
Нові враження, наприклад, похід в театр або на концерт улюбленого виконавця, також впливають на рівень ендорфінів.
       Музыка, що викликала у вас сльози, є відмінним стимулятором викиду ендорфінів.
      Для відчуття гармонії і щастя можна також звернутися до иглотерапевту. Після акупунктури ендорфіни виділяються в кров так само, як і при сміху.
       Сміх, окрім підняття рівня ендорфінів, ще і зміцнює імунітет.
       Шоколад в невеликих кількостях також є джерелом радості, проте не варто їм захоплюватися, оскільки це відгукнеться як для здоров'я, так і для фігури.
      Ультрафіолет також здатний стимулювати викид ендорфінів, тому або сходите в солярій, або на пляж для того, щоб підняти собі настрій.
      Їжа і ендорфіни
Авокадо - 1/2 плоди в день, і світ вже не здасться вам таким похмурим і безсердечним.
Банани - джерело триптофану - амінокислоти, відповідальної за вироблення мозком серотоніна. Один банан в день допоможе створити гарний настрій.
Гірчиця - гірчична олія також підвищує рівень серотоніна. Використайте гірчицю в соусах, якими заправляєте салат, і відчуєте прилив сил і бадьорості.
Картопля - джерело поповнення калію в організмі (так само як і банан). Кількість калію дуже швидко знижується після перенесених стресів. Відваріть в мундирі 250 грам картошечки і усунете наслідки стресу.
Кинза - прекрасний стимулятор нервової системи. Багатьом її смак здається неприємним, але ця справа звички. Бородінський хліб посипаний насінням кинзы, і нічого - люблять усі. А який смак кинза надасть звичайним макаронам! Просто посипте гарячі макарони кинзой, стовченою разом із зубчиком часнику, додайте натертий сир і пару часточок свіжого помідора. Ви зміните свою думку про кинзе.
Молоко - завдяки його переварюванню в організмі утворюються пептиди, що також підвищують рівень серотоніна в мозку.
Паприка - містить масу речовин, активізуючих обмінні процеси в мозку. Його працездатність швидко відновиться.
Буряк. Чим тільки не багатий буряк, але головне містить фолієву кислоту, яка розщеплює гомоцистеїн, - речовина, що викликає депресію і пригнічений настрій. Всього один буряк в день дасть вам необхідну кількість фолієвої кислоти.
Смородина (червона) стимулює регенерацію клітин завдяки вмісту бурштинової кислоти. Склянка соку - відмінний засіб для зняття стресу і зміцнення сил. Благотворно впливає на склад крові.
Чебрець. Містить цимол і каравакрол - відмінні заспокійливі засоби. На ніч дві ст. ложки меду і 2 чайн. ложки чебрецю.
Чилі - в перці чили є присутнім капсаицин, стимулюючий вироблення ендорфіну. Вибирайте стручки якнайсолодше, їх жгучість ніяк не пов'язана з радісним настроєм, навіть солодкі стручки принесуть бажаний ефект
Ендорфін і його роль в депресії
Недолік ендорфінів призводить до пригніченого настрою і апатії, тобто до депресії. Мета будь-якої людини - задоволення своїх потреб і отримання задоволення. Відчуття задоволення з'являється в нашому організмі при викиді ендорфінів, які виробляються в головному мозку і хімічна сполука яких, дуже схоже на морфін. Звідси і йде назва "ендорфін" - ендогенний морфін, тобто що виробляється усередині організму.
Усі задоволення призводять до того, що рівень ендорфіну збільшується, і ми відчуваємо радість або щастя. Ендорфін виробляється при процесах, які задіюють рецептори слуху, нюх та ін. Саме тому у людей, що страждають від депресії, може підвищитися апетит, і вони можуть з'їдати дуже багато їжі, яка приносить їм задоволення, тобто збільшує рівень ендорфінів.
Недолік ендорфіну
Утворення ендорфіну може бути понижене при певних патологіях. У людини з хімічною залежністю кількість ендорфіну в організмі знижена. І досить часто така людина перший раз почуває себе "нормально", лише споживши алкогольний напій або наркотичну речовину, оскільки будь-який з наркотиків явно або побічно збільшує кількість ендорфіну.
Якщо внутрішній світ або моральне облаштування цієї людини позитивно сприймає цей метод отримання щастя в житті, то через деякий час він стає наркоманом або алкоголіком.
Людям, схильним до хімічної залежності характерні і інші природжені особливості обміну речовин. Приміром, їх печінка інакше перетворює речовини (розкладання речовин і виведення в деякому плані інший), і тому всмоктування алкоголю протікає нестандартно. До речі, можливість спожити велику кількість алкоголю, не п'яніючи - одно з проявів природженої алкогольної залежності.
При прийомі психоактивних препаратів здійснюється швидкий викид ендорфінів в плазму крові і мозок з часом пристосовується до цього за допомогою збільшення чисельності рецепторів, що сприймають ендорфіни. Окрім цього, незабаром усі системи організму приходять до стану нездатності функціонувати без вищезгаданої речовини.
Т.к. у мозок поступає велика кількість морфіну із зовнішнього середовища (героїн) або пристосовується до регулярної жорсткої стимуляції (гвинт, кокаїн, етанол), то через деякий час він зупиняє синтез натуральних ендорфінів.
Дія музики на рівень ендорфіну
Музичні твори здатні підвищувати рівень ендорфінів в крові. Біохімічні речовини, що виникають в організмі під впливом позитивних переживань і викликаних музикою емоцій, сприяють утворенню в організмі власних анестетиков і підвищують рівень імунітету. Існує теорія, згідно якої задоволення, що отримується від музики, почуття ширяння - це результат вироблення ендорфінів.
Він виділяється гіпофізом, як результат електричної діяльності, що поширюється в області головного мозку і пов'язаної з активністю лімфатичних і автономно таких, що управляють центрів.


У одному американському медичному журналі повідомлялося (за результатами досліджень лікування музичною терапією), що багато майбутніх матерів, що регулярно слухали певні музичні твори під час пологів, не потребували знеболюючих препаратів. "Музична терапія збільшує вироблення ендорфіну гіпофізом і тим самим зменшує необхідність застосування ліків. Вона також відволікає від больових відчуттів і знижує нервову напругу", - такий висновок зробили учені-дослідники.
Разом з пониженням стресу і больових відчуттів природні високочастотні звукові сигнали здатні викликати збільшення кількості лімфоцитів в крові, що підвищують природну стійкість організму до захворювань. Лімфоцити також збільшують резистентність організму до лейкемії, вірусу герпесу, мононуклеозу, кору і інших інфекційних захворювань.
Джерело


Немає коментарів